Ingrid Hammarlund tipsar

Vi bad medlemmar från vårt Kunskapsråd att tipsa om sina bästa tips på litteratur om barn och sång.

Här presenterar Ingrid Hammarlund, senior forskare inom musikterapi och specialpedagogik, publikationen Låtresan som visar hur sång kan stödja och utveckla kommunikationen.

Låtresan: ett specialpedagogiskt musikmaterial

Bergström-Isacsson, Märith (2018)
Här hittar du publikationen

Ingrid Hammarlund:

Vad handlar den här publikationen om? 

Detta metodmaterial vill visa på hur man genom sånger systematiskt kan främja responsivitet, dvs. att vi uppmärksammar, lyssnar förväntansfullt, inväntar svar och genom sångaktiviteter bekräftar den kommunikation som pågår i nuet.

“Sångaktiviteter bekräftar den kommunikation som pågår i nuet.”

Varför är det viktigt att vi känner till detta?  

Teoretiskt och vetenskapligt vilar tänkesättet på begreppet kommunikativ musikalitet med metodiska inslag som intoning, spegling och matchning (Malloch, S. & Trevarthen, C. 2009).

Syftet med musikterapi och musikinteraktion är vanligen att stödja kommunikationsutveckling och motivation i strukturerade, lekfulla och nyskapande musikaktiviteter med sång i fokus. Internationell forskning lyfter två aspekter: sjungandet som en lärandestrategi och sång i gemenskap som en hälsofrämjande aktivitet integrerad inom elevhälsa.

Hur kan jag använda den här informationen/de här resultaten? 

I Sverige används sånger och musikaktiviteter utvecklade inom musikterapi som en integrerad del av det som sedan år 2022 enligt skollagen benämns anpassad grundskola, gymnasieskola och komvux för elever med intellektuell funktionsnedsättning. Kunskaperna kan på ett fantasifullt sätt också överföras till musikpedagogiska utmaningar inom förskola och elevhälsa.  

Ingrid Hammarlund

Ingrid Hammarlund är senior forskare i musikterapi och som ämnesansvarig på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm utformade och utvecklade hon den utbildning inom musikterapi som idag är etablerad på skolan.

Ingrid har drivit ett flertal utvecklingsprojekt, varit svensk representant i tidskriften Nordic Journal, redaktör för tidskriften Musikterapi, och medverkat som skribent och redaktör tillsammans med andra i facklitteratur om musikterapi.

Ett av hennes forsknings- och utvecklingsarbeten - FoU-projekt - heter När musiken blir språk och språket blir musik. Projektet avser att utpröva och utvärdera musikterapi som estetisk resurs och specialpedagogiskt stöd för elever med specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi.

År 2018 mottog hon Årets MusikBoj, ett pris som delas ut årligen av organisationen Musikbojen till en person som varit betydande för musikterapi i Sverige.